De zomer is het seizoen van Pitta dosha. Maar juist aan het einde van de zomer verliest Kapha dosha aan kracht en neemt Vata dosha toe. Daarom verdienen alledrie de doshas nu wat aandacht, zodat je straks fit en energiek de herfst in gaat!
Verkoelend, maar niet koud
Wist je dat je spijsvertering en lichaamskracht op z’n zwakst zijn in de laatste weken van de zomer? Door de aanhoudende warmte drogen de vloeibare en voedende kwaliteiten van Kapha dosha (bestaande uit de elementen water en aarde) op en nemen de mobiele, lichte, droge en ruwe kwaliteiten van Vata dosha (bestaande uit de elementen lucht en ruimte) toe. Vata dosha wakkert vervolgens Pitta dosha (bestaande uit de elementen vuur en water) aan waardoor je sneller geïrriteerd raakt en vatbaarder bent voor huidaandoeningen.
Tijd om af te koelen dus.
Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen koud en verkoelend. Koud zegt iets over de temperatuur, verkoelend zegt iets over de energie. Koud eten en drinken dempt het spijsverteringsvuur en wordt daarom bijna altijd afgeraden binnen ayurveda. Met verkoelend eten en drinken kun je afkoelen zonder je spijsverteringsvuur aan te tasten.
De ultieme smaak voor dit moment: zoet
Verkoelend eten is meestal zoet, bitter en astringent (samentrekkend) van smaak. Van deze drie heeft zoet op dit moment de voorkeur, omdat het Vata en Pitta dosha verlaagt en Kapha dosha opbouwt.
Voorbeelden van zoet en verkoelend eten zijn: rijst, quinoa, havermout, kokos(olie), zoete aardappel, avocado, komkommer, dadels, gepelde amandelen en veel soorten rijp fruit zoals appels, peren, aardbeien, mango’s en (water)meloen.
De smaken zuur, zout en scherp zijn verhittend. Daarom is het beter om daar nu naar verhouding minder van te eten.
Recept voor n-ice tea
N-ice tea is huisgemaakte no-ice-tea. Hij is verkoelend, maar niet koud. En heel erg lekker!
De basis voor deze n-ice tea is korianderwater. Vervolgens kun je daar zelf verschillende verse ingrediënten aan toevoegen.
Ingrediënten
0,5 liter kraanwater
2 eetlepels korianderzaad
2 eetlepels ahornsiroop of sucanat (oersuiker). Gebruik geen honing.
optioneel: verse munt, rozenwater, komkommer, vers fruit
Zo maak je n-ice tea
Doe 0,5 liter water in een (roestvrijstalen) kan of pan
Doe 2 eetlepels korianderzaad in een vijzel of blender en vermaal het kort tot een grove structuur
Voeg de koriander toe aan het water, roer, dek af en laat een nachtje op het aanrecht staan.
De volgende dag zeef je het korianderwater en voeg je naar smaak ahornsiroop of sucanat toe
Maak de n-ice tea af met verse ingrediënten.
Drink het dezelfde dag
De voordelen van korianderwater
Het is goed voor alle drie de doshas
Het is verkoelend, dorstlessend en ondersteunt je urinewegstelsel
Het ondersteunt je spijsvertering en de opname van voedingsstoffen
Het is goed voor je luchtwegen
Коментарі