top of page
jorienlangedijk

Water drinken: hoeveel is genoeg?

Water drinken is super belangrijk om je lichaam van vocht te voorzien en om afvalstoffen af te voeren. Maar hoeveel is genoeg? Ik zie zowel cliënten die te weinig drinken als te veel. En wat voor water drink je dan? Er zijn tegenwoordig zoveel opties!


Ayurveda gaat over het inbouwen van gezonde gewoonten. En omdat je iedere dag water drinkt, maakt het veel uit welke keuzes je hierin maakt. Dit artikel kan je daarbij helpen.


Uit een fles, een pak of de kraan?

Als je het RIVM en de drinkwaterbedrijven mag geloven, zit het wel snor met de kwaliteit van ons leidingwater. Maar hoe zit het dan met zware metalen, medicijnresten en andere chemicaliën? Dat is inderdaad reden tot zorg. Ook omdat de verwachting is dat dit door onder meer vergrijzing, en daardoor stijgend medicijngebruik, zal toenemen.


Toch maar water uit het schap dan? De vraag is of je dan beter af bent. Ons kraanwater wordt namelijk streng gecontroleerd. Veel strenger dan voedingsmiddelen en daar valt verpakt water ook onder.


Waar water uit de supermarkt in ieder geval niet beter voor is, is het milieu en de portemonnee. Kraanwater dan maar? Zelf durf ik het aan. Als je twijfels hebt, kun je ervoor kiezen om je kraanwater te filteren, maar experts raden dat af. Je kunt er belangrijke mineralen mee onttrekken en een broedplaats van bacteriën mee creëren. Bleh!


Heet, warm, kamertemperatuur of koud?


“Warm water is nectar, cool water is a blessing for Pitta, cold water is poison” Vasant Lad


Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen drink je volgens ayurveda geen koud water.

Koude dranken dempen je spijsverteringsvuur. Daardoor wordt eten langzamer en minder goed verteerd en kunnen afvalstoffen ontstaan. Hierdoor kun je je na een maaltijd zwaar of slaperig voelen. Als je koud water drinkt om af te koelen, is dat een schok voor je lichaam en daardoor kun je koortsachtige klachten krijgen.


Niet koud dus, maar hoe dan wel? Met warm water zit je bijna altijd goed. Afhankelijk van het weer en welke dosha uit balans is, kun je dat afwisselen met kamertemperatuur of heet. Warm water drink je overigens niet rechtstreeks uit de kraan. Het is beter om gekookt water af te laten koelen of te mengen met koud water uit de kraan.


Met of zonder bubbels?

Zonder. Koolzuur voegt het element lucht toe aan water. Dat verergert Vata dosha en dan met name Udana vayu, de opwaartse beweging. In normaal Nederlands betekent dit dat je meer last kunt krijgen van bijvoorbeeld oprispingen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en constipatie. Bovendien kan Vata de andere doshas op sleeptouw nemen en een hele reeks klachten veroorzaken of verergeren.


De klassieke ayurvedische teksten leren ons dat we altijd ons best moeten doen om Vata dosha niet te verstoren. Nu zal af en toe een glaasje prik geen problemen opleveren, maar als je regelmatig een spaatje rood drinkt, kun je hier wel degelijk last van krijgen.


Bovendien is bruiswater met een PH-waarde van 3,8 een stuk zuurder dan plat water dat een PH-waarde heeft tussen 7 en 9,5. Zuur verhoogt Pitta en Kapha dosha. Overtollige Kapha kan zich manifesteren als snotterigheid of slijmvorming. Te veel Pitta kan leiden tot misselijkheid of een onzuivere huid.


Een smaakje, vitamines of naturel?

Net als bubbels, wil je andere toevoegingen beperken. Synthetische smaakjes en vitamines moeten door de lever worden afgebroken en die draait bij de meeste mensen al overuren. Gewoon water, zonder poespas, is herkenbaar voor je lichaam, makkelijk te verteren en goed voor alle drie de doshas.


Vind je gewoon water saai en heb je daardoor moeite om genoeg vocht binnen te krijgen? Dan kun je smaken toevoegen met bijvoorbeeld een paar schijfjes komkommer, een takje munt, rozemarijn of wat fruit.


Hoeveel water is genoeg?

Het voedingscentrum adviseert om alles bij elkaar zo’n 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Ayurveda zou ayurveda niet zijn als het iedereen over één kam scheert. De één heeft namelijk meer vocht nodig dan de ander.

Een paar zaken om rekening mee te houden:

  • Jouw constitutie. Is Vata jouw dominante dosha? Dan heb je over het algemeen meer vocht nodig dan wanneer Pitta of Kapha dominant is, omdat jouw lichaam dan van nature minder water element bezit. Is Kapha jouw dominante dosha? Dan heb je minder vocht nodig dan wanneer Pitta of Vata dominant is, omdat Kapha vernamelijk uit water bestaat.

  • Het seizoen en het weer. In de seizoenen waarin Pitta en Vata dominant zijn (de zomer en de herfst) heb je over het algemeen meer vocht nodig dan in de seizoenen waarin Kapha dominant is (de winter en het voorjaar).

  • Wat je eet. In je eten zit namelijk ook vocht. Het is lastig om te bepalen hoeveel vocht precies, maar het is wel duidelijk dat in soep, rijst en gestoomde groenten meer vocht zit dan in een cracker met kaas en groenten uit de oven.

  • Wat je doet. Heb je fysiek zwaar werk, sport je veel of praat je veel? Dan verlies je meer vocht via zweet en je adem.

Luister naar je lichaam!

Als je lichaam vocht nodig heeft, geeft het een signaal af. Dit noemen we dorst. Als je lichaam redelijk in balans is en je geen onderliggende aandoeningen hebt, kun je hierop vertrouwen.


Omdat er altijd eten en drinken voorhanden is, vergeten we vaak om te luisteren naar de behoeften van ons lichaam. We eten en drinken uit automatisme, omdat het toevallig etenstijd is of omdat we vinden dat we aan het einde van de dag minimaal 2 liter moeten hebben gedronken. Ayurveda nodigt je uit om je behoeften te observeren en daar je keuzes op te baseren.


Drink je te weinig? Dan drogen je weefsels uit en kunnen afvalstoffen zich makkelijker ophopen in je lichaam. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot obstipatie en nierstenen.


Drink je teveel? Dan verdunt dat je spijsverteringssappen, waardoor ze minder effectief je eten kunnen verteren en dit veroorzaakt afvalstoffen in je lichaam. Bovendien moeten je nieren extra hard werken en dat kan onder andere effect hebben op je energieniveau. Om nog maar te zwijgen over de eindeloze gang naar het toilet. Moet je structureel vaker dan 7 keer per dag plassen en is je urine helemaal helder? Dan drink je mogelijk te veel.


Drinken versus hydrateren

Veel mensen drinken wel genoeg, maar hebben toch een vochttekort. Dit uit zich bijvoorbeeld in een droge huid, een droge tong en obstipatie. Een ayurvedisch antwoord hierop is vet, en dan met name olie en ghee. Dit gebruik je intern door bijvoorbeeld te koken met een goede kwaliteit olie of door een lepeltje ghee door je eten te roeren. Maar ook extern door je lichaam in te smeren met een (kruiden)olie. Een mooi onderwerp voor een volgend artikel!

Comentarios


bottom of page