Quinoa is een fantastische ontbijt'graan', want het is voedzaam, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten. Volgens de ayurveda is het ook ‘tri-doshic’ en ‘sattvisch’. Dat zal ik even uitleggen.
Tri-doshic betekent dat het goed is voor alle drie de doshas: Vata, Pitta en Kapha. Het maakt dus niet uit welke dosha in jouw constitutie dominant is of welke dosha bij jou uit balans is: quinoa is goed voor je.
Sattvisch betekent dat het een positief effect heeft op de geest. Sattvisch eten brengt helderheid, lichtheid, wijsheid, liefde en compassie. Om er maar een paar te noemen. Quinoa is dus een goed begin van de dag!
Ingrediënten voor één portie:
½ kop quinoa
1 kop water
1 kop melk (koemelk, havermelk, amandelmelk, soyamelk)
kruiden naar smaak: kaneelpoeder, kardemompoeder, gemberpoeder, kurkuma (geelpoeder)
honing of ahornsiroop naar smaak
Aanwijzingen:
belangrijk: net als rijst, moet je quinoa eerst wassen
doe de quinoa vervolgens met het water in een pan en kook het in ca. 15 minuten gaar
als de quinoa bijna gaar is, verwarm je de melk en de kruiden in een ander pannetje
doe de quinoa in een kom of ontbijtbord en giet de melk over de quinoa
breng het gerecht op smaak met honing (voor Kapha dosha) of ahoornsiroop (voor Vata en Pitta dosha)
Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het boek Eat, Taste, Heal.
Comments