top of page
jorienlangedijk

Recept voor pistachemelk





Wat zijn pistachenoten eigenlijk mooi hè. Net rozenknopjes. Ik heb er vanmorgen een melk van gemaakt met rozenwater. Warme pistachemelk als ontbijt…mmmmmmm.


Volgens ayurveda verhogen de meeste noten Pitta en Kapha dosha in het lichaam. Dat komt doordat noten vettig zijn en Pitta en Kapha ook over deze kwaliteit beschikken. Dat betekent niet dat je ze links moet laten liggen, maar eet ze in kleine hoeveelheden. Bovendien kun je noten vooraf weken, zodat je lichaam ze makkelijker kan verteren. Ook kan het seizoen een rol spelen: de herfst en winter, wanneer Vata dosha dominant is (in Nederland), zijn goede seizoenen om noten te eten.


Ingrediënten

  • 30 gram biologische, ongebrande en ongezouten pistachenoten

  • 300 ml water

  • Een klein scheutje rozenwater

  • Optioneel: een scheutje ahornsiroop of een beetje honing

Aanwijzingen

  • Idealiter week je de nootjes eerst een uur of langer in water. Dan kan je lichaam de voedingsstoffen makkelijker opnemen. Giet de nootjes af en gebruik nieuw water om de melk te maken.

  • Doe alle ingrediënten, behalve de zoetstof, in een blender en meng tot een mooie gladde melk.

  • Je kunt de melk zeven, maar dat hoeft niet

  • Doe de melk in een pannetje en verwarm. Voeg eventueel ahornsiroop of honing toe.

  • Je kunt de melk 3 dagen in een afgesloten glazen pot of fles bewaren in de koelkast.





Comments


bottom of page