top of page
jorienlangedijk

Recept voor kitchari

Kitchari is hét signatuurgerecht van ayurveda. Het is voedzaam, licht verteerbaar en lekker! Je kunt het meerdere maaltijden achter elkaar eten. Daarmee geef je je spijsvertering rust, zodat het tijd overhoudt om afvalstoffen in je lichaam op te ruimen. Een mini-detox dus!


Je kunt er je eigen draai aan geven door kruiden en groenten te kiezen die jij lekker vindt. Dit is mijn favoriete recept:


Ingrediënten voor 2-4 porties

  • 200 gram basmati rijst

  • 200 gram gespleten gele mung dal (kun je bij de toko kopen of bij Holisan. Als alternatief kun je gele spliterwten of rode linzen gebruiken)

  • een handje verse koriander

  • 3 eetlepels kokosrasp

  • ca. 5 cm verse gember

  • water of bouillon

  • twee eetlepels ghee, kokosolie, zonnebloemolie of olijfolie

  • 1 theelepel zwart mosterdzaad

  • 1 theelepel fenegriek (heb je nog nooit van fenegriek gehoord? In dit artikel lees je hoe geweldig het is)

  • 1 theelepel venkelzaad

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel korianderpoeder

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 3 laurierblaadjes

  • peper en zout naar smaak

  • in stukjes gesneden seizoensgroenten. Kies stevige groenten die langere tijd kunnen koken (dus geen broccoli of spinazie) en ook geen ui en knoflook. Een aantal opties: wortel, zoete aardappel, koolraap (echt een aanrader!), bloemkool, sperziebonen, snijbonen

  • Optioneel: een handje rozijnen

  • Optioneel: limoensap

Zo maak je kitchari

  1. Was de rijst en de mung dal en laat beide ca. 4 uur in water weken. Giet het vervolgens af.

  2. Snijd de verse gember in blokjes en doe het samen met de kokosrasp, verse koriander en een beetje water of bouillon in de blender en maal fijn.

  3. Breng ca. 1,5 liter water of bouillon aan de kook

  4. Doe ondertussen de ghee, kokosolie, olijfolie of zonnebloemolie in een grote pan. Als het heet is, voeg je de fenegriek, venkelzaad en mosterdzaad toe. Als de zaadjes beginnen te springen, voeg je de kurkuma, koriander en komijn toe. Laat de kruiden op een zacht vuur fruiten, maar niet verbranden!

  5. Voeg dan de gember-kokos-koriander mix uit de blender toe en breng aan de kook

  6. Voeg de rijst en mung dahl toe

  7. Voeg de gesneden groente toe

  8. Voeg eventueel de rozijnen toe

  9. Voeg zout en peper naar smaak toe

  10. Voeg het kokendhete water of de bouillon toe. Zorg ervoor dat alles ruim onder water staat.

  11. Doe tot slot de laurierblaadjes erbij in de pan. Roer alle ingrediënten door elkaar

  12. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat het zachtjes koken tot (bijna) al het water is verdampt (dat duurt ca. 25 minuten). Kitchari hoort smeuïg te zijn. Je hoeft tussendoor niet te roeren. Kijk wel af en toe of er nog water in staat.

Kooktip: je kunt een snufje bakpoeder toevoegen om ervoor te zorgen dat de granen helemaal gaar koken. Dat is vooral belangrijk als je snel last hebt van een opgeblazen gevoel na het eten.


Garnering: roer een theelepeltje ghee door je portie kitchari, strooi er wat verse koriander overheen en besprenkel het met wat vers limoensap. Eet smakelijk!




Comments


bottom of page