Kitchari is hét signatuurgerecht van ayurveda. Het is voedzaam, licht verteerbaar en lekker! Je kunt het meerdere maaltijden achter elkaar eten. Daarmee geef je je spijsvertering rust, zodat het tijd overhoudt om afvalstoffen in je lichaam op te ruimen. Een mini-detox dus!
Je kunt er je eigen draai aan geven door kruiden en groenten te kiezen die jij lekker vindt. Dit is mijn favoriete recept:
Ingrediënten voor 2-4 porties
200 gram basmati rijst
200 gram gespleten gele mung dal (kun je bij de toko kopen of bij Holisan. Als alternatief kun je gele spliterwten of rode linzen gebruiken)
een handje verse koriander
3 eetlepels kokosrasp
ca. 5 cm verse gember
water of bouillon
twee eetlepels ghee, kokosolie, zonnebloemolie of olijfolie
1 theelepel zwart mosterdzaad
1 theelepel fenegriek (heb je nog nooit van fenegriek gehoord? In dit artikel lees je hoe geweldig het is)
1 theelepel venkelzaad
1 theelepel kurkuma
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
3 laurierblaadjes
peper en zout naar smaak
in stukjes gesneden seizoensgroenten. Kies stevige groenten die langere tijd kunnen koken (dus geen broccoli of spinazie) en ook geen ui en knoflook. Een aantal opties: wortel, zoete aardappel, koolraap (echt een aanrader!), bloemkool, sperziebonen, snijbonen
Optioneel: een handje rozijnen
Optioneel: limoensap
Zo maak je kitchari
Was de rijst en de mung dal en laat beide ca. 4 uur in water weken. Giet het vervolgens af.
Snijd de verse gember in blokjes en doe het samen met de kokosrasp, verse koriander en een beetje water of bouillon in de blender en maal fijn.
Breng ca. 1,5 liter water of bouillon aan de kook
Doe ondertussen de ghee, kokosolie, olijfolie of zonnebloemolie in een grote pan. Als het heet is, voeg je de fenegriek, venkelzaad en mosterdzaad toe. Als de zaadjes beginnen te springen, voeg je de kurkuma, koriander en komijn toe. Laat de kruiden op een zacht vuur fruiten, maar niet verbranden!
Voeg dan de gember-kokos-koriander mix uit de blender toe en breng aan de kook
Voeg de rijst en mung dahl toe
Voeg de gesneden groente toe
Voeg eventueel de rozijnen toe
Voeg zout en peper naar smaak toe
Voeg het kokendhete water of de bouillon toe. Zorg ervoor dat alles ruim onder water staat.
Doe tot slot de laurierblaadjes erbij in de pan. Roer alle ingrediënten door elkaar
Doe vervolgens de deksel op de pan en laat het zachtjes koken tot (bijna) al het water is verdampt (dat duurt ca. 25 minuten). Kitchari hoort smeuïg te zijn. Je hoeft tussendoor niet te roeren. Kijk wel af en toe of er nog water in staat.
Kooktip: je kunt een snufje bakpoeder toevoegen om ervoor te zorgen dat de granen helemaal gaar koken. Dat is vooral belangrijk als je snel last hebt van een opgeblazen gevoel na het eten.
Garnering: roer een theelepeltje ghee door je portie kitchari, strooi er wat verse koriander overheen en besprenkel het met wat vers limoensap. Eet smakelijk!
Comments