Ayurveda is een groot voorstander van warm en gekookt eten, want dat kan je lichaam makkelijk verwerken. Zeker in de ochtend, wanneer je organen uit de slaapstand komen, is een warm en licht verteerbaar gerechtje een goed idee. Binnen deze categorie is dit ontbijt een echte traktatie.
Couscous is, net als quinoa, tri-doshic. Dit betekent dat het goed is voor alle drie de doshas: Vata, Pitta en Kapha. In tegenstelling tot quinoa, is couscous niet glutenvrij. Ben je gevoelig voor gluten? Probeer dan eens dit quinoa ontbijt.
Ingrediënten voor één portie
¼ kop couscous
¾ kop melk (koemelk, havermelk, amandelmelk of kokosmelk)
¼ kop water
ca. 20 rozijnen (voor Pitta en Vata dosha) of gedroogde cranberry's (voor Kapha dosha)
een snufje kaneel en kardemom
½ eetlepel rozenwater
honing of ahornsiroop naar smaak
optioneel: ½ eetlepel kokosrasp (goed voor Pitta dosha) en ½ eetlepel gehakte amandelen* of amandelschaafsel (tri-doshic)
*Als je amandelen gebruikt, laat ze dan een nachtje weken en ontdoe ze de volgende dag van hun bruine velletje.
Aanwijzingen
doe de couscous met de melk, het water, de rozijnen en de kruiden in een pannetje. Voeg ook de gehakte amandelen en de kokosrasp toe als je dat gebruikt
breng de ingrediënten op een laag vuurtje aan de kook. Laat de couscous in 5 tot 10 minuten, onder af en toe roeren, gaar koken en indikken.
haal de pan van het vuur. Voeg het rozenwater toe en breng het gerecht verder op smaak met honing (goed voor Kapha dosha) of ahornsiroop (goed voor Vata en Pitta dosha)
Geniet ervan!
Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het boek Eat, Taste, Heal.
Comments