Ik dronk voor het eerst chai toen ik aan The Ayurvedic Institute studeerde in de VS. Ik moest wennen aan de smaak van melk in de thee, maar al snel werd het maken en drinken van chai een dagelijks ritueel. Het verbond en pepte je op.
Chai roept veel fijne herinneringen op. Mijn lieve huisgenootje bijvoorbeeld die een thermosbeker chai komt brengen als ik weer eens in de bibliotheek zit te studeren. Of de chai tijdens kirtan-avonden met klasgenoten en docenten. En Dr. Vasant Lad die halverwege de les een ‘teeny tiny tea break’ aankondigt, want zijn chai staat voor hem klaar.
Het is altijd leuk om de chai van anderen te proeven, want bij iedereen smaakt hij net iets anders. En zelfs je eigen chai is nooit twee keer precies hetzelfde! In de basis volg ik onderstaand recept. Je kunt naar hartenlust kruiden toevoegen of weglaten. Dat doe ik zelf ook!
Toen ik in India was en zag hoe de chai daar werd gemaakt, viel mij op dat ze over het algemeen minder ingrediënten gebruiken, maar hij toch heel rijk van smaak was. Dat is mij in Nederland nog niet gelukt. Maar goed, ik heb het ook nog niet voor elkaar gekregen om een pasta hetzelfde te laten smaken als in Italië.
Bekijk in deze video hoe Dr. Vasant Lad zijn chai maakt.
Ingrediënten voor 1 kop chai
200 ml water
2-4 theelepels zwarte thee*
½ theelepel chai masala**
1 eetlepel gedroogd citroengras of een stukje vers citroengras fijngesneden
1 theelepel gedroogde munt of een paar blaadjes verse munt fijngesneden
een stukje verse gember, geraspt (ongeveer 1 theelepel)
200 ml melk (koemelk of een plantaardige melk)
suiker naar smaak (oersuiker of rietsuiker bijvoorbeeld)
Zo maak je chai
Doe de eerste 6 ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Laat 2-3 minuten zachtjes koken. Voeg de melk toe en breng opnieuw aan de kook. Laat onder af en toe roeren 2-3 minuten zachtjes koken. Giet de chai door een zeefje in een beker. Voeg suiker naar smaak toe.
*Over de zwarte thee
In zwarte thee zit cafeïne. Als je decaf-chai wilt, kun je de zwarte thee vervangen door bijvoorbeeld rooibos thee. Ik gebruik meestal 2 theelepels zwarte thee en 1 theelepel rooibos. De kwaliteit van de zwarte thee is ook belangrijk. Ik gebruik de biologische Charaideo BOP (Broken Orange Pekoe) van Simon Levelt. Deze thee korrels geven een intensere smaak dan blaadjes.
**Chai masala maken
Je kunt een chai kruidenmix kopen, maar je kunt hem natuurlijk ook zelf in elkaar zetten en helemaal op jouw smaakpapillen afstemmen. Ik gebruik deze kruiden en verhoudingen:
1 deel gedroogde gemberpoeder
1 deel kaneelpoeder
1 deel gemalen kardemom
½ deel nootmuskaat
¼ deel zwarte peper
Een snufje kruidnagel
Meng de kruiden goed en bewaar in een glazen potje.
Comments