Het levert misschien niet het meest mooie ontbijtje op, maar teff heeft zoveel voordelen dat het toch de moeite waard is om het aan je collectie ontbijtgranen toe te voegen.
Wat is teff?
Teff (eragrostis tef) is een graansoort dat behoort tot de liefdesgrasssen (ik vind dat een goed teken) en komt oorspronkelijk uit oost Afrika. Teff is de kleinste graankorrel ter wereld en wordt daarom ook wel dwerggierst genoemd. De korrel is zo klein dat het niet gepeld kan/hoeft te worden.
Inmiddels wordt teff ook in Nederland verbouwd. Je kunt de hele korrel kopen, het meel of teffvlokken (geplette korrels). De smaken van teff zijn zoet en astringent (samentrekkend). Het heeft iets nootachtigs en aardend.
De voordelen van teff
Het is snel: je kunt in een paar minuten een warm ontbijtje op tafel hebben staan.
Het is glutenvrij en daarmee geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor gluten
Het is vezelrijk: doordat de korrel niet wordt gepeld, is teff altijd volkoren en daardoor rijk aan vezels.
Het is rijk aan eiwitten en mineralen, zoals calcium, ijzer, magnesium en zink
Teff bevat resistent zetmeel
Het geeft langdurig energie: teff bestaat uit complexe koolhydraten waardoor de energie langzaam vrijkomt
Teff is heel veelzijdig
Je kunt teff rauw eten, b.v. door de muesli, een smoothie of als topping. Maar koken maakt teff lichter verteerbaar, waardoor je lichaam makkelijker bij de voedingsstoffen kan. Zelf maak ik er graag een pap van. Teff wordt ook gebruikt als bindmiddel in bijvoorbeeld soepen of stoofpotjes.
Recept voor Teffpap
Doe ca. 40 gram teff in een pannetje
Voeg ca. 250 ml vocht toe. Dit kan water zijn, maar ik gebruik zelfgemaakt amandelmelk
Kook ca. 2 minuten
Voeg een beetje ahoornsiroop toe en maak de pap af met een theelepeltje ghee
Comments