Het is de aanbeveling die ik het vaakst geef: ga aan het einde van je (werk)dag minimaal 10 minuten in savasana liggen.
Wat is savasana?
Savasana is een ontspanningshouding, waarbij je simpelweg op je rug ligt met je benen voor je uit gestrekt en je armen langs je lichaam met je handpalmen omhoog. Iedereen die wel eens een yogales heeft gevolgd, weet dat je daarmee de les afsluit. Maar dat betekent niet dat je deze houding alleen na de yoga mag doen. Hij mag altijd!
Savsana is eenvoudig, maar niet per se makkelijk. Het bewust ontspannen van je lichaam zonder dat je geest in allerlei gedachten verwikkeld raakt en zonder dat je in slaap valt, kan een uitdaging zijn. Maar ook als het niet lukt om een diepe staat van ontspanning te bereiken, is savasana een goede tijdsbesteding: je sluit je bewust even af voor prikkels van buitenaf.
Echte ontspanning versus schijnontspanning
Veel mensen denken bij ontspanning aan Netflixen of een boek lezen. Maar dit is schijnontspanning. Je krijgt namelijk nog steeds via je zintuigen informatie binnen en die moet, net als het eten dat je eet, verteerd worden.
Om echt tot rust te komen, sluit je je zintuigen af en ga je op de aarde liggen. De aarde geeft stabiliteit en heeft het vermogen om gevoelens, gedachten en emoties te neutraliseren en te absorberen.
Lichter leven
Savasana betekent letterlijk ‘lijkhouding’. Dat klinkt een beetje luguber, maar deze houding staat symbool voor de ultieme onthechting: het sterven. Als je in savasana ligt, laat je alles wat je daarvoor hebt gedaan of hebt gedacht op je neerdalen om het vervolgens los te laten. Dat kan na fysieke inspanning, maar ook na stressvolle of emotionele gebeurtenissen. Je neemt de tijd om ervaringen toe te laten en los te laten, waardoor je leven lichter wordt.
Dagelijks relaxritueel
Omdat we in een maatschappij leven waarin we constant blootstaan aan meer prikkels dan we aankunnen, heeft echt iedereen baat bij dit dagelijkse relaxritueel, maar vooral als je:
het moeilijk vindt om fysiek en/of mentaal te ontspannen
moeite hebt met mediteren. Je kunt eerst verstillen in savasana en daarna in meditatiehouding plaatsnemen.
moeilijk in slaap komt
moeite hebt met loslaten, bijvoorbeeld wanneer je emoties onnodig lang met je meedraagt of wanneer je last hebt van obstipatie of extra kilo’s die je maar niet kwijtraakt.
een 'vol hoofd' hebt en moeite hebt om informatie, gedachten of emoties te verwerken.
Hoe doe je savasana?
Ga op je rug liggen, op een yogamat, een kleed, het gras of het strand. Zorg er daarbij voor dat:
je lekker ligt en voldoende ruimte hebt voor je armen en benen. Plaats eventueel een kussen onder je knieën en onder je hoofd.
warm genoeg bent. In savasana koel je sneller af dan je denkt. Trek een extra laagje aan en ga onder een dekentje liggen
je op een rustig plekje ligt. Doe de gordijnen dicht en/of leg een oogkussentje of handdoekje over je ogen.
Als de stilte je teveel is, kun je eventueel mooie achtergrondmuziek opzetten.
Zet eventueel een timer. Streef naar 10 – 20 minuten, maar je kunt beginnen met 5 minuten en langzaam opbouwen.
Maak je lichaam zwaar en volg je adem in en uit je lichaam.
Je kunt een 'bodyscan' doen, waarbij je alle delen van je lichaam bewust ontspant.
Na enkele minuten merk je dat de contouren van je lichaam vervagen. Je lichaam verdwijnt als het ware!
Visualiseer hoe hoe gedachten, emoties en gevoelens die je niet meer dienen, in de aarde glijden.
Savasana kan op ieder moment van de dag. Bij voorkeur op een lege maag: voor het ontbijt, voor het avondeten of voordat je naar bed gaat.
コメント