Doe jij honing in je thee? Of gebruik je het in recepten? Lees dan vooral verder. Het verhitten van honing is volgens ayurveda namelijk helemaal geen goed idee.
Is honing gezond of niet?
Ayurveda bestempelt producten niet als gezond of ongezond. In plaats daarvan kijkt het naar de kwaliteiten en afhankelijk van de omstandigheden is een product hita (heilzaam) of ahita (schadelijk). Over honing staat in Astanga Hrdayam, één van de klassieke teksten over ayurveda, het volgende:
चक्षुष्यं छेदि तृट्श्लेष्मविषहिध्मास्नपित्तनुत्
मेहकुष्ठकृमिच्छर्दिश्वासकासातिसारजित्
व्रणशोधनसन्धानरोपणं वातलं मधु
रूक्षं कषायमधुरं, तत्तुल्या मधुशर्करा
Ah.Sū.5.51-52
Honing is goed voor de ogen, het breekt massa’s, lest dorst. Het vermindert Kapha dosha, vergif, de hik, bloedaandoeningen, diabetes, huidziekten, wormen, overgeven, dyspneu, hoest, diarree. Het heelt wonden, verergert Vata dosha, droogt uit, is licht samentrekkend en zoet van smaak. Versuikerde honing heeft vergelijkbare eigenschappen.
Oftewel:
Is Kapha de dominante dosha in jouw constitutie (de elementen water en aarde) en/of is deze dosha op dit moment uit balans? Dan is honing hita, omdat het uitdroogt en Kapha geen kans geeft om op te hopen.
Is Vata jouw dominante dosha (de elementen lucht en ruimte) en/of op dit moment uit balans? Dan is honing ahita, want het droogt uit en Vata is al droog van zichzelf.
Honing en hitte
De kwaliteiten van een product kunnen veranderen als je het bewerkt of combineert. Over honing zegt Astanga Hrdayam:
उष्णमुष्णार्तमुष्णे च युक्तं चोष्णैर्निहन्ति तत्
Ah.Sū.5.53
Honing is verwoestend als het wordt verhit, als het wordt gebruikt door verhitte personen, als het buiten heet is en gecombineerd met heet eten.
Als je honing verhit, veranderen de kwaliteiten dusdanig dat het een toxische substantie wordt. Daarom moet je het niet in de thee doen en er ook niet mee bakken, koken en braden. Ook met warm weer of als Pitta dosha (vuur element) uit balans is, kun je beter geen honing nemen.
Welke honing moet je hebben?
Als je honing koopt, let hier dan op:
Biologisch en lokaal
Biologische lokale honing, van bloemen die groeien in jouw omgeving draagt bij aan je weerstand. Biologische honing komt uit gebieden waar geen industrie, snelwegen of niet-biologische landbouw in de buurt is.
Kies voor échte honing
Helaas is veel honing in de supermarkt geen zuivere honing. Verse honing is vloeibaar en na verloop van tijd versuikert het. Hoe kan het dan dat honing in knijpflessen vloeibaar blijft? Omdat het vaak vermengd is met suikerstroop of andere toevoegingen. Dat spul moet je niet hebben. Even de ingrediënten bekijken dus. Dat geldt ook voor het prijskaartje. Pure honing dat met respect voor de natuur is geoogst, is niet goedkoop.
Vast of vloeibaar
Bovenstaande sūtra uit de Astanga Hrdayam leert ons dat vloeibare (verse) honing en versuikerde (oudere honing) vergelijkbare kwaliteiten hebben. Het een is dus niet beter dan het ander.
Kommentare